• Euro Ncap
  • Спілка об’єднань громадян «Всеукраїнська Федерація Споживачів «ПУЛЬС»
  • Наша оцінка

Грибкові отрути. У чому їх небезпека

  • Грибкові отрути (мікотоксини) виробляються пліснявими та іншими мікроскопічними грибами. Відомо більше 200 видів мікроскопічних грибів, які виробляють мікотоксини, і вони складають серйозну небезпеку для здоров'я людини та тварин, тому що серед мікотоксинів є речовини, здатні викликати мутації, рак, неправильне внутріутробне формування організму (народжуються потвори) та інші наслідки.

    Спори мікроскопічних грибів є скрізь, так що існує небезпека зараження грибами на всіх стадіях збору, зберігання, переробки сільськогосподарської сировини та готової продукції. Типові приклади: запліснявіле сіно, пропріле зерно, зерно з фузаріозом (рожеві ямки на зернинах злаків), запліснявілі качани кукурудзи, запліснявілий хліб, фрукти тощо.

    Серед деяких людей панує думка, що якщо з плісені добувають антибіотик пеніцилін, то плісень корисна. Це помилкова думка. Мікотоксини - це теж антибіотики. Антибіотики міцно ввійшли в медичну практику, але це лише незначна частина досліджених антибіотиків, більшість з яких є дуже отруйними для людини і ніколи не стануть лікарськими засобами. Навіть ті антибіотики, які використовуються в медицині, мають цілий „букет” побічних ефектів: алергічна реакція, гематотоксична чи нейротоксична дія. Серед таких антибіотиків є мутагени, канцерогени, що негативно впливають на зір, слух та інші функції організму.

    Мікотоксини – стійкі до нагрівання, пастеризації, кулінарної обробки. Вони мають властивість із заражених грибками кормів надходити в м'ясо та молоко, що отримують від тварин. При використанні запліснявілої сировини для виробництва круп чи борошна мікотоксини в круп'яних і хлібобулочних виробах можуть досягти небезпечних концентрацій. Відомі випадки, коли однієї годівлі поганою кукурудзяною крупою було досить, щоб загубити цілу ферму перепелиць. У країнах Південно-Східної Азії та Африки, де природні умови особливо сприятливі для росту пліснявих грибів (висока температура і волога), показано чітку залежність між вмістом мікотоксинів у харчових продуктах і частотою раку печінки в людей.

    Отже, основними джерелами небезпеки надходження мікотоксинів в раціон людини є запліснявілі корми для сільськогосподарських тварин (сіно, солома, запліснявіле зерно злаків, комбікорми тощо) та запліснявілі продукти. Особливо хочеться відзначити кукурудзу. Це високоврожайна культура, добре шанована нашими земляками, але зберегти і використати її врожай дуже проблематично, особливо в дощову осінь. Незалежно від погодних умов, збирати для зберігання треба тільки добре визрілі качани кукурудзи, негайно очистити їх від обгорток і поставити на сушіння в добре провітрюваному місці. Добре зробити заздалегідь під запланований урожай пристрої для сушіння кукурудзи. Кожен запліснявілий качан кукурудзи – це отрута. Те ж саме можна сказати і про сухофрукти, трав'яні чаї, хлібні вироби, домашні консерви, вражені фрукти та овочі. Оминайте запліснявілі продукти, і недуги оминатимуть вас.

    М.В. Дильовий,
    Кандидат біологічних наук,
    Провідний мікробіолог випробувального центру
    ДП „Івано-Франківськстандартметрологія”

Повернутися до списку

  • Закон на твоєму боці
  • Щось не так? Спитай у продавця, що саме! | Что-то не так? Спроси у продавца что именно!
  • Закон на твоєму боці
  • Щось не так? Спитай у продавця, що саме! | Что-то не так? Спроси у продавца что именно!
  • Закон на твоєму боці
  • Навчально-методичний посібник "Основи споживчих знань" | Учебно-методическое пособие "Основы потребительских знаний"
  • Закон на твоєму боці
  • Заберіть це назад | Заберите это назад
  • Поверніть мої гроші | Верните мои деньги
  • Закон на твоєму боці