Пищевые добавки Е | Харчові добавки E



  • Спілка об’єднань громадян «Всеукраїнська Федерація Споживачів «ПУЛЬС»
  • Наша оцінка

Шампанські вина

  • Сьогодні перед споживачами виникають певні складнощі при виборі шампанських вин, оскільки вітчизняний ринок цієї продукції характеризується розмаїттям представленого асортименту. Виробники шампанських вин випускають широкий різновид продукції на всі смаки та уподобання.

    Згідно вимог ГОСТу 28685–90 «Вина игристые. Общие технические условия», вина поділяють на групи: білі, рожеві, червоні.

    Згідно вимог ГОСТу 13918–88 «Советское шампанское. Технические условия», вина в залежності від масової концентрації цукру (г/100 см3 ) класифікують на види:

    • Брют: вміст цукру не більше 1,5;
    • Сухе: вміст цукру від 2,0 до 2,5;
    • Напівсухе: вміст цукру від 4,0 до 4,5;
    • Напівсолодке: вміст цукру від 6,0 до 6,5;
    • Солодке: вміст цукру від 8,0 до 8,5.

    Розглянемо різноманітність видів продукції на прикладі підприємства «ЗАТ Київський завод шампанських вин «Столичний», який спеціалізується на випуску шампанського різних марок:

    • «Советское шампанское» - брют, сухе, напівсухе, напівсолодке, солодке;
    • «Гетьманське» - брют, сухе, напівсухе, напівсолодке, солодке;
    • «Українське шампанське» - брют, сухе, напівсухе, напівсолодке, солодке;
    • «Київське шампанське» - напівсолодке;
    • «Киянь» - сухе, напівсухе, напівсолодке;
    • «Хрещатик» - брют, сухе, напівсухе, напівсолодке;
    • «Либідь» - сухе, напівсухе, напівсолодке;
    • «Весільне» - напівсолодке;
    • «Фортуна» - напівсолодке;
    • «Золоте» - брют, сухе, напівсухе, напівсолодке, солодке;
    • «Рандеву» - напівсолодке;
    • «Вино Незалежності» - напівсолодке;
    • «Київ святковий» - брют, сухе, напівсухе, напівсолодке, солодке;
    • «Київське ігристе рожеве» - напівсухе, напівсолодке;
    • «Ювелійне ігристе»;
    • «Гетьманське ігристе»;
    • «Золоте ігристе» - напівсухе;
    • «Українське» - ігристе рожеве, червоне брют, сухе, напівсухе, напівсолодке, солодке;
    • «Золоте» - ігристе червоне;
    • «Мускат ігристий» - вино ігристе біле, рожеве, червоне;
    • «Мій Львів»;
    • «Мій Львів мускатне».

    Зазначена продукція випускається у пляшках місткістю 0,75 л., крім шампанського «Хрещатик» - місткістю 0,75-6,0 л., «Киянь» - 1,5 л., «Либідь» - 3,0 л., «Рандеву» - 0,375л.

    Крім зазначеного асортименту, підприємство випускає продукцію для експорту, а саме: «UKRAINSKOYE» SEKT v. KRIM trocken (сухе), halbtrocken (напівсухе), rot mild (напівсолодке).

    Вся вище наведена продукція поділяється на класичне, українське та клубне шампанське, а також - сувенірну колекцію.

    Класична колекція включає «Советское шампанское» напівсолодке, «Мускат ігристий» рожевий, «Мускат ігристий» білий, «Гетьманське» червоне ігристе, «Ювілейне», «Золоте» напівсухе, «Весільне» напівсолодке.

    Українську колекцію представляють «Українське» брют, «Українське» червоне брют, «Українське» сухе, «Українське» напівсухе, «Українське» рожеве напівсолодке, «Українське» червоне напівсолодке, «Українське» напівсолодке та солодке.

    Шампанські вина, такі як «Хрещатик» напівсолодке, «Либідь» напівсолодке, «Киянь» напівсолодке складають сувенірну колекцію, а «Рандеву» є клубним шампанським.

    «Советское шампанское» напівсолодке виготовляють з винограду Рислінг, Аліготе, Шардоне, Піно Сірий. Найчастіше воно має світло-солом’яний колір.

    «Мускат ігристий» рожевий виготовляють з винограду Мускат рожевий, Мускат чорний, Алеатіко. Найчастіше напій має світло-рожевий колір.

    Характерною особливістю шампанського «Мускат ігристий» білий є те, що його виготовляють з винограду Мускат білий, Мускат Оттонель, тому колір його від світло- золотистого до відтінку червоного золота.

    «Гетьманське» червоне ігристе виготовляють з винограду Каберне, Мерло, Матраса, Сапераві, що зумовлює насичений рубіновий колір напою.

    «Ювілейне» виготовляють з винограду Сапераві, Бастардо, Каберне, Мерло, внаслідок чого шампанське має темно-рубіновий колір.

    В свою чергу, «Золоте» напівсухе виготовляють з винограду Аліготе, Совіньйон, Фетяска, Рислінг, Сильванер, Піно, Трамінер, Шардоне. Напій має світло-солом’яний колір з тонким блиском.

    «Українське» червоне брют виготовляють з винограду Мерло, Сапераві, Бастардо, Одеський чорний. Як правило, воно має яскраво-червоний колір з рубіновими відблисками.

    «Українське» сухе виготовляють з винограду Аліготе, Рислінг, Сильванер, Совіньйон, Піно, Трамінер, для якого характерний світло-солом’яний колір.

    «Українське» рожеве напівсолодке виготовляють з винограду Аліготе, Ркацителі, Каберне-Совіньйон, Сапераві, Мерло, Бастардо, Одеський чорний. Напій має світло-гранатовий колір.

    «Хрещатик» напівсолодке виготовляють з винограду Піно, Шардоне. Найчастіше вино має світло-солом’яний колір.

    «Либідь» напівсолодке виготовляють з винограду Рислінг, Совіньйон, Фетяска.

    «Рандеву» виготовляють з винограду сортів Аліготе, Шардоне, Рислінг.

    Отже, споживачам пропонується надзвичайно широкий асортимент шампанських вин, а головне - можливість вибору залежно від смаків та вподобань. Високим попитом у споживачів користуються напівсолодкі та солодкі шампанські вина, їх частка у виробництві складає близько 95%. Працівники ж заводу як фахівці віддають перевагу лише брют, сухим та напівсухим винам, адже саме в цих марках найкраще розкривається букет та смак вина. Традиційно високим попитом користуються білі сухі вина.

    Для споживачів, що мають певні проблеми зі шлунком, спеціалісти радять вживати напівсухі та напівсолодкі шампанські вина.

    Для того, щоб захиститися від придбання неякісної продукції, слід купувати шампанські вина у фірмових магазинах виробника або його представника. Споживачам радимо детально ознайомитись з інформацією на пляшці, бажано запам’ятати її особливості з метою запобігання купівлі фальсифікованої продукції.

    Купуючи вино, необхідно зосередитися на зовнішньому вигляді пляшки. Вино повинно бути прозорим. На пляшці має бути зазначено дату розливу. Пробки на якісних винах – коркові.

    Крім цього, необхідно звертати увагу на етикетку – дійсна має поперечні клейові лінії з внутрішнього боку.

    Поради споживачам:

    1. Купуйте вина тільки з акцизною маркою.
    2. Етикетка має бути виконана на якісному папері, у відмінному поліграфічному виконанні.
    3. Купуйте вина відомих виробників і тільки у спеціалізованих магазинах або відділах магазинів.
    4. Не купуйте дешеві вина, якщо ціна на них в інших магазинах на порядок вища: є велика вірогідність, що це вино неякісне.
    5. При виборі вина переверніть пляшку, придивіться — у вині не повинно бути ніяких сторонніх домішок чи осаду, напій має бути прозорим.
    6. Якщо ви купили вино і за його зовнішніми ознаками не маєте достатньої впевненості щодо якості продукту, то бажано уважно про дегустувати напій. Неякісні вина дуже бідні на смак. Як правило, це або надто солодкі напої, або занадто кислі. Колір таких вин може варіювати, але, зазвичай, він несвітлий.

    З інформації Товарознавчого факультету
    Київського національного торговельно-економічного університету

Повернутися до списку

  • Закон на твоєму боці
  • Поверніть мої гроші | Верните мои деньги
  • Закон на твоєму боці
  • Заберіть це назад | Заберите это назад
  • Закон на твоєму боці
  • Закон на твоєму боці
  • Щось не так? Спитай у продавця, що саме! | Что-то не так? Спроси у продавца что именно!
  • Навчально-методичний посібник "Основи споживчих знань" | Учебно-методическое пособие "Основы потребительских знаний"
  • Закон на твоєму боці
  • Щось не так? Спитай у продавця, що саме! | Что-то не так? Спроси у продавца что именно!